Anette Tarstad - Låtskrivare, musiker, arrangör, producent och ljud/ljustekniker
RSS

Senaste inläggen

Att koka ihop en låt
Tre minuter
Gömt bakom snön?
Låten är som en dimmig björkskog
Sockar

Kategorier

Hälsa
musik
drivs av

Min blogg

musik

Att koka ihop en låt

Att koka ihop en låt. Att skriva en låt är verkligen att koka ner allt till några rader. Att hitta kärnan. Ibland överraskas jag av vad jag har kokat ner till, överraskas av vad som är kvar. Är det så jag tänker och känner just nu? Var det så jag såg på saken? Kan det vara så?

Ibland är det till och med så att jag inte vill höra det  jag själv kommit fram till. Att jag vet att varje gång jag sjunger den kommer jag att påminnas om just den tanken.

Tre minuter

Tre minuter.

Mycket händer på tre minuter. Mycket kan fångas under den korta tiden. 

Tänk att vi kan få uppleva en känsla gång på gång genom att höra en låt. Att en känsla faktiskt kan fångas. Att den kan upplevas igen och igen genom att vi lyssnar på toner.

Varje gång jag sjunger och spelar en låt går jag in i just precis det. Den känslan som fanns när jag skrev låten. Jag känner den igen, upplever rummet, lukterna.

Gömt bakom snön?

Jag funderar över de där uttrycken "det som inte syns finns inte", eller "det som göms i snö kommer fram i tö". Vadå? Det finns ju där även om inte alla ser det. En människa mår dåligt även när ingen ser, en cigarettfimp ligger på marken även under snön och en dröm finns även om den inte uttalas.

Vart vill jag komma med det? Att man ska plocka upp fimpen, ringa en vän som mår dåligt eller ta drömmen på allvar?

Låten är som en dimmig björkskog

Det är märkligt med nya låtar. Ord och toner som bara forsar fram som en översvämmad bäck, eller som en stilla å. Det är ord som i sammanhanget med tonerna hittar sin plats, sitt djup och sin stämning. 

Den senaste låten kom mer som en porlande, letande bäck. Den har stämningen av en skog, med björkar där dimman ligger  mellan träden och marken är blöt. Det är mörkt men morgonen letar sig snart in och långt bort hörs ljud.

Sockar

Troligen är det så att det alltid kommer att vara svårt att göra det man verkligen vill, eftersom allt annat kommer i vägen. 

Eller snarare är det väl så att allt annat egentligen aldrig tar slut. 

Så man har två alternativ: 
Ett: att göra allt det där som kommer i vägen, allt från jobb till att plocka upp sockar från golvet. 
Två: att tillåta sig att snubbla på sockarna.

Så vi snubblar på.

Match mot det inrutade

Om man verkligen tror på något så kommer det andra av sig själv, eller?

Den första reflektionen en kompis till mig hade när hon kom hem igen, efter  många år utomlands, var att alla var så inbokade. Där hon bott i flera år gick folk över till varandra på spontanbesök och det gick att bjuda på middag utan att ha bokat det månader i förväg.

Hennes kommentar gjorde att jag började göra lite mer spontanbesök.

Från ny låt till radio


Jag skrev låten I'm Not Ready For Love hösten 2010. 

Jag spelade den vid flera tillfällen som förband/konferencier på konsertserien Lilith Live ensam på min synth med beats och instrument inlagda.

Sedan har den växt och den är alltid med på mina spelningar med hela bandet 4Flavour. Nu med riktiga trummor, gitarr och bas samt mina synthljud och piano.

I vintras spelade vi in den i Eastman Studio och sedan blev den väntande på mig att mixa.

Att hoppa

I somras blev låten Om Och Om Igen klar. Inspelad, mixad och mastrad. 

Jag hade tänkt att den skulle släppas tillsammans med en musikvideo från Slussen. Den musikvideon är inte klar.

Nu tar jag ett kliv framåt och delar istället snart med mig av låten I'm Not Ready For Love som är färdigmixad och nu ska mastras. Den släpps i september och kort därefter kommer musikvideon som Helene Berg kommer att fota. 

Jag som aldrig tyckt om att fotas utsätter mig verkligen för något obehagligt när jag ställer mig framför en filmkamera.

Tankar inför Kungsan

På onsdag är det spelning i Kungsan på Stora Scen. Vi har repat nu i helgen och det känns riktigt bra. 

Kungsan är en spelning jag verkligen ser fram emot. Det är en fantastisk scen att spela på. När man står där och hör hur musiken ekar mellan byggnaderna och blickar ut över parken...ja, det är en fantastisk känsla. 

Den helt nya låten Travel Solo blir en av låtarna som får eka. För mig är den som en stark vind som blåser mig framåt och ger mig riktigt med fart.

Maybe

Så var den här. Singeln Maybe. 

Om hur det är att inte alltid veta hur det ska gå i en relation.

"I think it was you just two steps behind. Not only love can make you blind."

Hoppas du gillar den!

//Anette
Site Builder drivs av  Vistaprint